Contemporaine Muziek voor Allen
facebook instagram

Festival Nieuwe Noten groot succes

Op 1 oktober 2022 vond in Maastricht het Festival Nieuwe Noten - Componeren voor en door Allen plaats. Dit festival werd georganiseerd door CoMA Maastricht om het tienjarig bestaan te vieren.

In Maastricht hebben maar liefst ruim 80 enthousiaste amateurmusici, in leeftijd varierend van 4 tot 80 jaar, actief meegedaan aan de verschillende onderdelen van het festival.

De hele dag is er intensief gemusiceerd, gezongen, getekend en geluisterd met ter afsluiting een presentatie van de verschillende workshops en het Festivalensemble en het Festivalkoor.

Een belangrijk onderdeel van het Festival was de ‘Open Score’ Compositiewedstrijd. De bedoeling van deze wedstrijd was om componisten uit te dagen een interessante en uitdagende compositie te schrijven: voor amateurs goed speelbaar en voor een flexibel ensemble, dus zonder voorgeschreven bezetting. Uit de een-en-twintig ingezonden composities, dertien uit Nederland en acht uit België, heeft de jury (bestaande uit Michael Finnissy, Wim Henderickx, Jesse Passenier en Paul Pankert) drie composities gekozen voor de finale op de Festivaldag . Deze stukken zijn tijdens het avondconcert gepresenteerd door CoMAMaastricht en CoMA Eindhoven. Daarna heeft de jury de prijswinnende volgorde bepaald en is ook de publieksprijs uitgereikt. De prijswinnaars zijn:

Eerste prijs: IKaggen van Wilma Pistorius (Zaandam)
Tweede prijs: Missiles à domicile van Marc-Henri Cykiert (Brussel)
Derde prijs: The Miraculous World of Hiëronymus Bosch van Mark Hendriks (Eindhoven)
Publieksprijs:  The Miraculous World of Hiëronymus Bosch van Mark Hendriks (Eindhoven)

Tot slot werden door Ensemble 88 composities uitgevoerd van de vier juryleden (Michael Finnissy, Wim Henderickx, Jesse Passenier en Paul Pankert).

Hier zijn een aantal videos te zien die een indruk geven van de hele dag en het avondconcert.