Contemporaine Muziek voor Allen
facebook instagram

FESTIVAL NIEUWE NOTEN

Op 1 oktober 2022 vond in Maastricht het Festival Nieuwe Noten - Componeren voor en door Allen plaats. Dit festival werd georganiseerd door CoMA Maastricht om het tienjarig bestaan te vieren.

In Maastricht hebben maar liefst ruim 80 enthousiaste amateurmusici, in leeftijd varierend van 4 tot 80 jaar, actief meegedaan aan de verschillende onderdelen van het festival.

De hele dag is er intensief gemusiceerd, gezongen, getekend en geluisterd met ter afsluiting een presentatie van de verschillende workshops en het Festivalensemble en het Festivalkoor.

De ‘Open Score’ Compositiewedstrijd

Een belangrijk onderdeel van het Festival was de ‘Open Score’ Compositiewedstrijd. De bedoeling van deze wedstrijd was om componisten uit te dagen een interessante en uitdagende compositie te schrijven: voor amateurs goed speelbaar en voor een flexibel ensemble, dus zonder voorgeschreven bezetting. Uit de een-en-twintig ingezonden composities, dertien uit Nederland en acht uit België, heeft de jury (bestaande uit Michael Finnissy, Wim Henderickx, Jesse Passenier en Paul Pankert) drie composities gekozen voor de finale op de Festivaldag . Deze stukken zijn tijdens het avondconcert gepresenteerd door CoMAMaastricht en CoMA Eindhoven. Daarna heeft de jury de prijswinnende volgorde bepaald en is ook de publieksprijs uitgereikt. De prijswinnaars zijn:

Eerste prijs: IKaggen van Wilma Pistorius (Zaandam)

Tweede prijs: Missiles à domicile van Marc-Henri Cykiert (Brussel)

Derde prijs: The Miraculous World of Hiëronymus Bosch van Mark Hendriks (Eindhoven)

Publieksprijs:  The Miraculous World of Hiëronymus Bosch van Mark Hendriks (Eindhoven)

Uitvoering van de Open Score composities

De Workshops

Tijdens de Festivaldag is er een variëteit aan laagdrempelige en avontuurlijke compositieworkshops gegeven. Van de zeven aangeboden workshops waren er twee speciaal voor kinderen en jongeren. Voor iedereen die liever 'gewoon' lekker wilde spelen of zingen, was er ook een Festivalensemble en een Festivalkoor gevormd. Beiden gingen aan de slag met uitdagende, speciaal voor amateurs gecomponeerde muziek uit de CoMA-bibliotheek. Daarnaast waren er workshops voor vier componisten die hebben deelgenomen aan de compositiewedstrijd, maar niet tot de finalisten behoorden. Hieronder vindt u videos van

Indrukken van Workshops, Festivalensemble en Festivalkoor

Eindpresentatie van Workshops, Festivalensemble en Festivalkoor

ENSEMBLE88 met werk van de vier juryleden van de compositiewedstrijd

Wim Henderickx Air
  Sopraan en slagwerk
Paul Pankert Breaking News
  Cello en elektronica
Michael Finnissy No-one sees us
  Sopraan, fluit, elektronica
Jesse Passenier Reyk Zadt- Dat Kyzer
  Viool, klarinet, cello, piano, slagwerk

Concert van ENSEMBLE88