Contemporaine Muziek voor Allen
facebook instagram

Workshops

Samen een muziektheater voorstelling componeren

Geef je muzikale en theatrale talent een kans.
 
Aantal deelnemers: 8  Deze workshop is inmiddels volgeboekt.
 
Het spanningsveld tussen muziek en theater is al eeuwen een bron van inspiratie. Maar hoe begin je zelf aan een helemaal nieuwe muziektheaterproductie? In een intensieve masterclass gaan we in op aspecten van (muziek)dramaturgie en muziek-theatrale zeggingskracht: hoe kan muziek een scene versterken of het theater juist muzikaal worden? In de intensieve en actieve masterclass ontwikkelen en componeren we zo zelf een muziek-theatrale mini-voorstelling.
 

Playing Places

Op basis van zelf verzamelde geluiden en beelden uit de buitenlucht wordt een groepscompositie gemaakt en gespeeld.
 
Aantal deelnemers: 12
NB Deze workshop wordt in het Engels gegeven!
 
Deze workshop gaat over het maken van een groepscompositie uit een verzameling foto's, schetsen en veldopnames. Aan het begin van de workshop worden buiten beelden en geluiden verzameld. De groep bespreekt welke foto's kunnen worden 'gespeeld' en goed bij elkaar passen. Elke deelnemer wordt vervolgens uitgenodigd om te experimenteren met geluiden, klanken en kleuren op zijn/haar instrument of stem die bij de beelden passen; soms wordt in groepen gewerkt, soms alleen. Door in lagen met de beelden te werken ontstaat een reeks korte muzikale fragmenten, uitmondend in een grafische partituur die vervolgens  wordt uitgevoerd.
Geschikt voor spelers van alle niveaus.
 

De magie van filmmuziek

Ontdek de zeggingskracht van muziek bij beelden door samen een soundtrack te componeren bij een zwijgende film.
Docent: Kevin Toma
 
Aantal deelnemers: 10      Deze workshop is inmiddels volgeboekt.
 
Hoe klinkt een film? Het lijkt niet zo logisch om die vraag te stellen. We zijn immers geneigd film te zien als een visueel medium. Maar hoe anders zouden de beelden van een film werken als er geen geluid bij zat of als de componist voor net iets andere muziek had gekozen. Filmmuziek en –geluid worden ondergewaardeerd. Ze worden vaak als een aanvulling beschouwd, terwijl ze een wezenlijk onderdeel van de film zijn en het ritme en de emotionele zeggingskracht sterk beïnvloeden. De beelden laten zich niet los zien van de geluiden en de muziek die erbij klinken. En andersom geldt hetzelfde: de muziek krijgt meteen diepte en betekenis dankzij het beeld.
Hoe spannend en wonderbaarlijk dat proces is, kun je nu zelf meemaken in de workshop De magie van filmmuziek. Onder begeleiding van filmjournalist en -componist Kevin Toma maken de deelnemers een verrassende soundtrack bij een bijzondere zwijgende film. Hoe filmmuziek de toeschouwer anders laat kijken én luisteren, hoe ze de interpretatie van een film stuurt (of juist volledig in de war schopt), hoe ze meebouwt aan de filmwereld en er kleur aan geeft: al die aspecten passeren in de workshop de revue.
 

Aan de slag met componeren

Altijd al willen componeren, maar niet geweten hoe eraan te beginnen? Grijp nu je kans en zet de eerste schreden.
Docente: Vanessa Lann
 
Aantal deelnemers: 10   Deze workshop is inmiddels volgeboekt.
 
Vanuit het niets
 
In de beginne was er stilte. Of… in den beginne was er een eerste ijle toon. Of… in den beginne was er een knal van jewelste gevolgd door een reeks langzaam uitdwarrelende naklanken. Of… Keuzes, keuzes, keuzes. Componeren is weinig anders dan voortdurend keuzes maken. Keuzes die stuk voor stuk consequenties voor het vervolg hebben. Tijdens deze workshop gaan we vanuit het niets nieuwe muziek creëren en korte stukken componeren. We zullen veel verschillende voorbeelden van partituren bekijken. Met een focus op ‘open scores’: partituren die niet gebonden zijn aan specifieke instrumenten. Die vaak door een willekeurige samenstelling van spelers uit te voeren zijn. En die vaak met simpele middelen prachtig rijke resultaten kunnen opleveren. We gaan kijken hoe je muzikale ideeën om kan zetten in een partituur. We zoomen in op de vorm van muziekstukken, op het gekozen materiaal, op klankdetails, textuur, retoriek en naar hoe je muzikale processen in de tijd kunt uitzetten. Een aantal van de stukken die we op deze dag maken zullen we ook meteen ter plekke met elkaar tot klinken brengen.
Neem dus graag je instrument (je stem is ook een instrument!) mee, en/of objecten die als instrument kunnen dienen, wit papier, muziekpapier, pennen, stiften, potloden en gummen.
 

Experimenteren met live-elektronica

(voor jongeren van 13-20 jaar) Deze workshop vervalt.
 
Leer onvermoede kanten van je instrument of stem kennen door de koppeling aan specifieke computerprogramma’s.
 
Aantal deelnemers: 10
 
Je maakt gebruik van een computerprogramma dat voor elke instrumentalist/zanger een elektronische “begeleiding” berekent, die gebaseerd is op attaque en toonhoogte. Je instrument/stem wordt als het ware getransformeerd. Na enige individuele oefening hiermee volgt een groepsimprovisatie. Aan deze improvisatie wordt structuur gegeven door weer een ander computerprogramma. De interactie tussen instrumentalist/zanger en computer zorgt voor een wervelend klankresultaat.
Vergeet niet je eigen instrument mee te nemen!
 

Teken je eigen muziek

(voor jongeren van 9-13 jaar)
 
Samen ga je een muziekstuk tekenen (dus zonder noten) en vervolgens uitvoeren.
Docenten: Bert Bernaerts
 
Aantal deelnemers: 12
 
Hoe teken je een klank? En hoe verklank je een tekening? Hoe werken beeld en klank samen? In deze workshop ontdek je dat je helemaal geen noten hoeft te kunnen lezen of schrijven om te componeren en te musiceren. We maken onze eigen grafische partituren, met voor de hand liggende en minder voor de hand liggende materialen. Omgekeerd gaan we partituren ook interpreteren en uitvoeren! Dus neem je instrument mee. Als je alleen zingt ben je ook welkom. Neem kleurpotloden en papier mee.
Voor deze workshop is geen muzikale voorkennis vereist.
 

Componeren met zelfgemaakte instrumenten

(voor kinderen van 5-9 jaar)
 
Bouw zelf een eenvoudig instrument en ga samen componeren. Je eigen instrument meenemen mag ook! Deze workshop wordt twee keer gegeven (ochtend en middag).
 
Aantal deelnemers: 10 per dagdeel
 
Heee, een nieuwe klank!
 
We gaan aan de slag om met verschillende materialen eenvoudige instrumenten te maken.
Hout, papier, metaal, steen en alles wat er naar op tafel ligt. En natuurlijk ben je daarna heel benieuwd hoe deze instrumenten zullen klinken… Als we naar alle nieuwe klanken hebben geluisterd gaan we voor deze instrumenten een muziekstukje, oftewel een compositie bedenken. Dat heet componeren. Het bedenken en het daarna opschrijven van muziek. Je kunt op heel veel verschillende manieren muziek opschrijven. Met muzieknoten maar ook met tekens en zelfs door tekeningen te maken. En dan tot slot…… de première van onze nieuwe compositie op onze zelfgemaakte instrumenten. Dat vraagt om een groot applaus!  
Natuurlijk mag je ook je eigen instrument meebrengen.
 

Workshops speciaal voor componisten

Vier componisten die deel hebben genomen aan de Compositiewedstrijd, zijn door de jury uitgenodigd voor een workshop. Tijdens deze workshops wordt hun compositie uitgevoerd door een live-ensemble. Ze ontvangen feedback van één van de juryleden, de dirigent en de musici.
 
Deze workshops zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden.
 
De deelnemende componisten zijn:
10.30 - 11.30  Herman Lemmens (Tongeren, B) met The Interrupted Pastorale
11.30 - 12.30  Tineke Lemmens (Sittard) met No Major Issue
14.00 - 15.00  Rik Van den Eynde (Mol,B) met Lethe
15.00 - 16.00  Cristiano Melli (Den Haag) met Erola’s Symphonies
 
Het live-ensemble zal bestaan uit musici van Ensemble88, amateurmusici en (compositie)studenten van het Maastrichts Conservatorium. Dirigent is Txemi Etxebarria, die sinds 2013 het CoMAMaastricht Ensemble leidt.