Contemporaine Muziek voor Allen
facebook instagram

Michael Finnissy

Michael Finnissy werd geboren in Tulse Hill, Londen in 1946. Hij was een Foundation Scholar aan het Royal College of Music, Londen, waar hij compositie studeerde bij Bernard Stevens en Humphrey Searle, en piano bij Edwin Benbow en Ian Lake. Daarna studeerde hij in Italië met Roman Vlad.
 
Finnissy richtte de muziekafdeling van de London School of Contemporary Dance op en was als componist verbonden aan veel Britse dansgezelschappen, waaronder de London Contemporary Dance Theatre, Ballet Rambert, Strider en Second Stride.
 
Hij doceerde aan de Dartington Summer School, Winchester College, de junior afdeling van het Royal College of Music, Chelsea College of Art en is gastdocent aan vele hogescholen en universiteiten. Hij was ook muzikant in residence aan het Victorian College of Arts envoor de City of Caulfield in Australië en het East London Late Starters Orchestra. In 1999 werd hij benoemd tot hoofd van de Afdeling Compositie aan de Universiteit van Southampton.
 
Hij is een productief componist en zijn verkenning van een breed scala aan muziekstijlen (vooral volksmuziek) wordt gecombineerd met een fascinatie voor wiskundige structuren. Deze wisselwerking tussen ideeën, die enerzijds symbool staat voor de onschuldige, onvoorwaardelijke reactie op het musiceren en anderzijds rigoureuze, intellectuele processen, creëert vaak een emotionele kwaliteit in zijn werk die wordt omschreven als "a happy melancholia". De verschuivingen in het evenwicht tussen deze twee aspecten hebben geleid tot een verscheidenheid aan werken, variërend van de "complexe" stukken waar ritmisch onafhankelijke melodieën op elkaar worden gestapeld, gefragmenteerd en versierd, tot composities die zich richten op de kwaliteit van een enkele regel met de eenvoudigste begeleidingen.
 
Finnissy was een van de componisten op de Bath, Huddersfield en Almeida Festivals en zijn werken worden op grote schaal uitgevoerd en wereldwijd uitgezonden. In februari 1999 werd een festival aan de Harvard University in Boston aan zijn muziek gewijd en verschillende wereldpremières vonden plaats op onder andere Music Factory Festival in Bergen in 1999.
 
Als pianist wordt hij vooral geassocieerd met het geven van compositie opdrachten en uitvoeren van nieuw Brits werk: componisten die speciaal voor hem stukken hebben geschreven zijn onder meer Elizabeth Lutyens, Judith Weir, James Dillon, Oliver Knussen, Nigel Osborne, Chris Newman, Howard Skempton en Andrew Toovey.
 
In 1990 werd Finnissy benoemd tot voorzitter van de International Society of Contemporary Music en in 1993 werd hij herkozen. In 1998 werd hij benoemd tot erelid van de ISCM. In 1996 vonden ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag recitals plaats van de volledige pianomuziek van Ian Pace, opnames van orkest- en kamermuziekwerken op NMC en de publicatie door Ashgate van Uncommon Ground, een gedetailleerd boek over Finnissy's muziek.
 

Finnissy was actief betrokken bij de start van CoMA (Contemporary Music for All) in 1993 en heeft verschillende werken geschreven voor flexibel amateurensemble, waaronder Maat strikt (2016) geschreven voor het ‘Festival Finnissy for All’ in Maastricht (NL).

http://www.michaelfinnissy.info/