Contemporaine Muziek voor Allen
facebook instagram

Lucas Vis

Lucas Vis studeerde cello en orkestdirectie in Amsterdam. Na zijn debuut bij het Kunstmaandorkest (voorloper van het Nederlands Philharmonisch Orkest) werd hij cellist en assistent bij hetzelfde orkest (’68-’69). Dat vormde het begin van een lange carrière als gastdirigent en vaste dirigent. Het Nederlands Ballet Orkest (’76-’79), Het Brabants Orkest (’79-’84) en het Noordhollands Philharmonisch Orkest (’88-’96) waren de vaste verbintenissen. Als gastdirigent stond hij voor vrijwel alle Nederlandse orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch orkest, de verschillende radio-orkesten en de provinciale orkesten. Daarnaast dirigeerde o.a. het Nieuw Ensemble, het Asko-Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor. Bij de Nederlandse Opera leidde hij voorstellingen van opera’s van o.a. Mozart, Puccini, Busoni, Ketting, Knussen en vele anderen. Daarnaast dirigeerde hij talloze orkesten en ensembles in bijna alle landen van Europa en daarbuiten. Bruno Maderna (Italiaans dirigent en componist) opende Lucas’ ogen voor de hedendaagse muziek. Als leerling en assistent van deze grootmeester (’67-’73) deed hij veel ervaring op met veelzijdig repertoire en pedagogie.
In 1981 werd hij docent orkestdirectie aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht, in 1998 artistiek directeur van het Conservatorium van Amsterdam. De in Frankfurt gevestigde Internationale Ensemble Modern Akademie is de plek waar Lucas Vis als coach voor het ensemble van masterstudenten en docent van de orkestdirectiestudent al vele jaren werkzaam is.
De passie voor muziek zorgt ervoor dat Lucas Vis ook altijd actief is geweest en is in de wereld van de liefhebbers. Het CoMA Eindhoven - ensemble is daar een goed voorbeeld van.