Contemporaine Muziek voor Allen
facebook instagram

2018 - 2022

Van nieuw naar oud vindt u hier alle activiteiten die CoMA Maastricht vanaf 2018 heeft ondernomen.

Concert samen met Modelo62

Op zondag 6 november gaven het CoMAMaastricht Ensemble en Modelo62 een concert bij Intro in situ in Ainsi aan de Lage Kanaaldijk 113B in Maastricht.

Het CoMAMaastricht Ensemble en Modelo62 voerden samen de compositie Together#6 uit. Together#6 is een collectieve compositie voor musici en publiek, geïnitieerd door Alison Isadora. Deze Nieuw-Zeelandse componist maakte een format dat tijdens de ochtend en middag vóór het concert door de musici zelf werd ingevuld en daarna werd uitgevoerd. Het project doorbreekt de grens tussen componist en uitvoerende musici. Het publiek kreeg een partituur uitgereikt, wat een andere manier van luisteren stimuleerde.

Alison Isadora is uitvoerend componist en pedagoog en verblijft sinds 1986 in Nederland. Ze studeerde politieke filosofie en muziek in Wellington (NZ), viool bij Vera Beths en compositie bij Gilius van Bergeijk en Theo Loevendie. De laatste jaren onderzoekt ze vooral de mogelijkheden om muziek te verbinden met andere disciplines, waarbij storytelling en participatie belangrijke elementen vormen.

Modelo62 is een professioneel ensemble uit Den Haag. Het orkest specialiseert zich in interdisciplinaire projecten met dans, video en installaties. Modelo62 werkt nauw samen met componisten bij de ontwikkeling van muziektheater, opera en instrumentale muziek.

KNM Campus Days 11 – 14 november 2021

Vijf leden van het CoMAMaastricht Ensemble hebben deelgenomen aan de KNM Campus Days 2021. Deze dagen maakten deel uit van het Festival für Neue Musik 2021, georganiseerd door de Klangwerkstatt Berlin.

Donderdagavond vond een concert plaats door het KNM Campus Ensemble (partner ensemble van CoMA) en het professionele KNM Berlin Ensemble.

Op vrijdag en zaterdag werden er door een Allcomers Ensemble, bestaande uit leden van het KNM Campus en het KNM Berlin Ensemble, CoMA UK, CoMA Maastricht en Eindhoven twee werken ingestudeerd van respectievelijk James Saunders en Stefan Streich, speciaal gecomponeerd voor dit festival. Daarnaast stonden er nog twee  CoMA composities op het programma van de componisten Joanna Bailie en Alexander Campkin. Op zaterdagavond vond het slotconcert door alle deelnemers plaats.  

Festival PEPER IN JE OOR in Eindhoven

Op 7 maart 2020 vond in Eindhoven het Festival PEPER IN JE OOR plaats. Dit festival werd georganiseerd door CoMA Eindhoven en CoMA Maastricht als onderdeel van het International Festival of Contemporary Music for All dat zijn basis heeft in de UK en aldaar in hetzelfde weekend op meer dan vijftien locaties plaatsvond.

In Eindhoven hebben maar liefst ruim 150 enthousiaste amateurmusici, in leeftijd varierend van 3 tot 80 jaar, actief meegedaan aan de verschillende onderdelen van het festival. Helaas hebben 27 mensen zich te elfder ure afgemeld in verband met het coronavirus.

De hele dag is er intensief gemusiceerd, gezongen, getekend en geluisterd met ter afsluiting een klinkend concert door de dagensembles en de ensembles van CoMAMaastricht en CoMA Eindhoven.

Hier zijn een aantal concertstukken en een sfeerindruk van de hele dag te zien en te horen.

Numberless Fingers, 2 concerten op 2 bijzondere locaties

11 mei 2019 in het Landbouwbelang in Maastricht, 12 mei 2019 in de ECI Cultuurfabriek in Roermond

De CoMA Ensembles uit Maastricht en Eindhoven repeteren gezamenlijk en geven daarna samen een concert onder leiding van de dirigenten Txemi Etxebarria en Arjan van Baest.

Het programma bevat een bonte mix van werken uit de Engelse CoMA Bibliotheek en enkele stukken van Nederlandse componisten.

CoMAEindhoven Ensemble

Mechanik                                            -           Philip Cashian
Melancholy  Procession                     -           Gabriel Jackson
Boots and Suitcase                            -           Barry Russell
Four Nightmares                                -           May-kay Yau
Four Daydreams                                -           Paul Burnell
Shifting Colours                                 -           Jesse Passenier
 

CoMAMaastricht Ensemble

Fanfare for CoMA                              -           Adam Gorb
Je vois une Ortie sur l'Herbe             -           Louis Andriessen
A Fatal Optimist                                 -           Donnacha Dennehy
Portrait of the birds                            -           Felipe Hoyos Gonzalez
Slap on                                              -           Zoë Martlew
 

Beide ensembles

Counting your Numberless Fingers   -           Alexander Campkin

_________________________________________________________________________________________________________

Orchestre d’un Jour

Heerlen: 9 december 2018

Maastricht: 13 december 2018

Om zijn 30-jarig bestaan te vieren organiseerde  Ensemble 88  rondom zijn jubileumconcerten in Heerlen en Maastricht in samenwerking met CoMA’Maastricht een uitdagend en spannend muzikaal avontuur voor (amateur)musici in de vorm van Orchestre d’un Jour.

De Belgische componist/pedagoog Baudouin de Jaer nam de orkestleden mee op een muzikale reis. Hoe deze reis eruit ging zien bleef geheim tot op de dag van samenkomst. De Jaer is een meester in het stimuleren van ieders eigen creativiteit (‘in iedereen schuilt een kunstenaar’) en weet deze als geen ander tot een klinkend geheel te smeden. Voorafgaande aan beide jubileumconcerten van Ensemble 88 werd het eindresultaat ten gehore gebracht.


CoMA UK 25th Anniversary Festival in Londen

Londen: 22 en 23 september 2018

Het CoMAMaastricht Ensemble neemt deel aan de festiviteiten rond het 25-jarig bestaan van CoMA UK.

Op zaterdag worden er overdag door alle deelnemende CoMA ensembles, inclusief CoMA Singers en CoMA Voices, gezamenlijk een aantal bekende stukken ingestudeerd, waaronder het zeer actuele werk I am swimming van Nigel Osborne. Tijdens de lunchpauze geven alle ensembles individueel een korte presentatie. ’s Avonds worden de samen ingestudeerde stukken in een goed bezocht concert ten gehore gebracht. Dit alles in de prachtige en prestigieuze St.john’s Smith Square Concert Hall.

Op zondag konden op een andere bekende locatie, Kings Place, workshops worden gevolgd; met aan het eind van de dag een concert door een speciaal voor deze verjaardag samengesteld ensemble van CoMA musici onder leiding van Gregory Rose.


Huisconcert bij een van de CoMA leden thuis

Munstergeleen: 9 juni 2018

Er wordt een selectie van CoMA repertoire gespeeld, waaronder Zoë Martlew’s Slap On en Donnacha Dennehy’s A Fatal Optimist.


Nieuwe Muziek: Samen spelen en Samenspelen

Leuven: 3 en 4 maart 2018

Twee Allcomers Events georganiseerd door Matrix Centrum voor Nieuwe Muziek uit Leuven in samenwerking met CoMA Maastricht in het kader van het Britse Nationwide Festival for Contemporary Music for All, dat gelijktijdig op 14 locaties plaatsvond.

Tijdens de eerste dag werd onder leiding van dirigent Thomas Moore aan twee stukken gewerkt, te weten The Illusion of Progress van de Engelse componist Howard Jones en Louis Andriessens Workers Union.

Op zondag werd er los van geschreven noten gemusiceerd tijdens een aantal workshops, waaronder improvisatie en ‘ sound painting’, culminerend in een door de deelnemers zelf al improviserend gecomponeerde filmbegeleiding. Dit alles onder de bezielende leiding van Bert Bernaerts.