Contemporaine Muziek voor Allen
facebook instagram

Dirigent

Txemi (Joxe Migel) Etxebarria

Na een opleiding tot milieukundige is de uit Spanje afkomstige Txemi Etxerbarria zich volledig op muziek gaan richten. Hij rondde in 2003 zowel een bachelor schoolmuziek als hoorn af in Bilbao. Vanaf 2005 vervolgde hij zijn studie hoorn aan het Conservatorium Maastricht bij Will Sanders en Willy Bessems, alwaar hij zowel zijn bachelor als master behaalde. Hij volgde masterclasses bij onder andere Eric Terwilliger, Eric Penzel en Stefan Dohr. Ook speelde hij diverse keren bij het Limburgs Symfonie Orkest.
In 2007 startte Txemi met zijn directieopleiding bij Enrico Delamboye en Jan Stulen, eveneens aan het Conservatorium Maastricht en in 2013 sloot hij met succes de master orkestdirectie af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ivo Venkov. Hij volgde masterclasses directie bij Edo de Waart, Jan Stulen en Roberto Montenegro.
In de jaren daarna dirigeert hij diverse professionele en amateur symfonie- en blaasorkesten in binnen- en buitenland. Sinds 2015 is hij chef-dirigent van drie harmonieën uit de 1e divisie in Nederland: Sint Aemiliaan (Kerkrade), Gildenbodsharmonie (Boxtel) and TOG-Welten (Heerlen). Op het gebied van hedendaagse muziek is hij betrokken bij projecten van onder andere Ensemble XXI uit Antwerpen. Daarnaast is hij chef-dirigent van het Ensemble Oihua uit Rotterdam en sinds de oprichting in 2013 van het CoMAMaastricht Ensemble.
Txemi speelt hoorn in Blazersensemble Zuiderwind en is actief als hoorndocent. Verder heeft hij voor diverse ensembles composities geschreven. 
Txemi heeft zich bekwaamd in Qi Gong, een Chinese bewegingsleer waarbij langzame lichaamsbewegingen worden uitgevoerd met de focus op ademhaling en concentratie. Inmiddels is Qi Gong onderdeel geworden van zijn manier van dirigeren.