Contemporaine Muziek voor Allen

Historie

Van nieuw naar oud vindt u hier alle activiteiten die CoMA Maastricht tot nu toe heeft ondernomen.

 

Numberless Fingers, 2 concerten op 2 bijzondere locaties

11 mei 2019 in het Landbouwbelang in Maastricht, 12 mei 2019 in de ECI Cultuurfabriek in Roermond

De CoMA Ensembles uit Maastricht en Eindhoven repeteren gezamenlijk en geven daarna samen een concert onder leiding van de dirigenten Txemi Etxebarria en Arjan van Baest.

Het programma bevat een bonte mix van werken uit de Engelse CoMA Bibliotheek en enkele stukken van Nederlandse componisten.

CoMAEindhoven Ensemble

Mechanik                                            -           Philip Cashian
Melancholy  Procession                     -           Gabriel Jackson
Boots and Suitcase                            -           Barry Russell
Four Nightmares                                -           May-kay Yau
Four Daydreams                                -           Paul Burnell
Shifting Colours                                 -           Jesse Passenier
 

CoMAMaastricht Ensemble

Fanfare for CoMA                              -           Adam Gorb
Je vois une Ortie sur l'Herbe             -           Louis Andriessen
A Fatal Optimist                                 -           Donnacha Dennehy
Portrait of the birds                            -           Felipe Hoyos Gonzalez
Slap on                                              -           Zoë Martlew
 

Beide ensembles

Counting your Numberless Fingers   -           Alexander Campkin

_________________________________________________________________________________________________________

Orchestre d’un Jour

Heerlen: 9 december 2018

Maastricht: 13 december 2018

Om zijn 30-jarig bestaan te vieren organiseerde  Ensemble 88  rondom zijn jubileumconcerten in Heerlen en Maastricht in samenwerking met CoMA’Maastricht een uitdagend en spannend muzikaal avontuur voor (amateur)musici in de vorm van Orchestre d’un Jour.

De Belgische componist/pedagoog Baudouin de Jaer nam de orkestleden mee op een muzikale reis. Hoe deze reis eruit ging zien bleef geheim tot op de dag van samenkomst. De Jaer is een meester in het stimuleren van ieders eigen creativiteit (‘in iedereen schuilt een kunstenaar’) en weet deze als geen ander tot een klinkend geheel te smeden. Voorafgaande aan beide jubileumconcerten van Ensemble 88 werd het eindresultaat ten gehore gebracht.


CoMA UK 25th Anniversary Festival in Londen

Londen: 22 en 23 september 2018

Het CoMAMaastricht Ensemble neemt deel aan de festiviteiten rond het 25-jarig bestaan van CoMA UK.

Op zaterdag worden er overdag door alle deelnemende CoMA ensembles, inclusief CoMA Singers en CoMA Voices, gezamenlijk een aantal bekende stukken ingestudeerd, waaronder het zeer actuele werk I am swimming van Nigel Osborne. Tijdens de lunchpauze geven alle ensembles individueel een korte presentatie. ’s Avonds worden de samen ingestudeerde stukken in een goed bezocht concert ten gehore gebracht. Dit alles in de prachtige en prestigieuze St.john’s Smith Square Concert Hall.

Op zondag konden op een andere bekende locatie, Kings Place, workshops worden gevolgd; met aan het eind van de dag een concert door een speciaal voor deze verjaardag samengesteld ensemble van CoMA musici onder leiding van Gregory Rose.


Huisconcert bij een van de CoMA leden thuis

Munstergeleen: 9 juni 2018

Er wordt een selectie van CoMA repertoire gespeeld, waaronder Zoë Martlew’s Slap On en Donnacha Dennehy’s A Fatal Optimist.


Nieuwe Muziek: Samen spelen en Samenspelen

Leuven: 3 en 4 maart 2018

Twee Allcomers Events georganiseerd door Matrix Centrum voor Nieuwe Muziek uit Leuven in samenwerking met CoMA Maastricht in het kader van het Britse Nationwide Festival for Contemporary Music for All, dat gelijktijdig op 14 locaties plaatsvond.

Tijdens de eerste dag werd onder leiding van dirigent Thomas Moore aan twee stukken gewerkt, te weten The Illusion of Progress van de Engelse componist Howard Jones en Louis Andriessens Workers Union.

Op zondag werd er los van geschreven noten gemusiceerd tijdens een aantal workshops, waaronder improvisatie en ‘ sound painting’, culminerend in een door de deelnemers zelf al improviserend gecomponeerde filmbegeleiding. Dit alles onder de bezielende leiding van Bert Bernaerts.


Festival Finnissy for All

Maastricht: 11, 12 en 13 november 2016

Festival Hedendaagse Muziek voor amateurmusici en jonge professionele componisten, georganiseerd door CoMAMaastricht en ENSEMBLE 88 ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van CoMA Maastricht en de 70-ste verjaardag van componist Michael Finnissy

Het programma stond open voor amateurmusici, jonge componisten en geïnteresseerde toehoorders. Er was voor elk wat wils.
Amateurmusici konden meedoen in het 'Allcomers Event'. Alle instrumenten waren daarbij welkom. 
Jonge professionele componisten konden een 'open score' compositie aanleveren voor een masterclass met Michael Finnissy. Ensemble 88 bracht deze werken tijdens de masterclass ten gehore brengen. Ter voorbereiding heeft Wim Henderickx op 4 juni een workshop 'open score' componeren gegeven. 


KNM Campus Days Berlin

Op 15-16 oktober 2016 organiseerde COMA Berlijn een allcomers event met workshops waaraan CoMaMaastricht heeft deelgenomen.


Festival of Contemporary Music for All

6 maart 2016, Kings Place, Londen

Het CoMAMaastricht-ensemble heeft deelgenomen aan dit festival ter gelegenheid van de publicatie van de Anthology of Scores, een album met open-score composities uit de afgelopen 23 jaar.


Allcomers Event in het kader van Colourful CoMA.

10 januari 2015, Intro in Situ, Maastricht

Twee compositiestudenten van de compositieafdeling van het Maastrichtse Conservatorium zijn de uitdaging aangegaan en hebben een 'open score'-werk geschreven.
Eliana Cruz:                 Choral Faith
Joep van Leeuwen:     Walzin' the Blues
 


Optreden t.g.v. het 40-jarig bestaan van Huismuziek Maastricht

8 november 2014, Henri Hermanszaal, Kumulus Maastricht.
 


CoMA's 21st Anniversary Gala, London

Op 25 oktober 2014 heeft het CoMAMaastricht Ensemble deelgenomen aan een feestelijk jubileumprogramma ter gelegenheid van het 21-jarige bestaan van CoMA UK, de Britse zusterorganisatie van het ensemble. Deze dag vond plaats in de prestigieuze concertlocatie St. John's Smith Square. Het ensemble speelde een eigen programma met werken van Passenier, Mlynek en Henderickx. Daarnaast werden door alle deelnemende ensembles gezamenlijk werken uitgevoerd van Finnissy, Cashian, Nyman en Harrison.
 


COLOURFUL  CoMA

Onder de titel Colourful CoMA organiseert CoMAMaastricht in samenwerking met Intro in situ twee evenementen, waarin hedendaagse muziek- uitgevoerd door amateurs- centraal staat.

Op dinsdag 13 mei 2014 treedt het CoMA Ensemble voor het voetlicht in het kader van de Jonge Honden serie van Intro in situ.

CoMA speelt Mlynek en Passenier

Jonge honden Marco Mlynek en Jesse Passenier gaan de uitdaging aan om te componeren voor amateurensemble. Inderdaad een uitdaging: Hoe componeer je een muzikaal uitdagend werk zonder technische hoogstandjes? En hoe is het om een werk voor flexibele bezetting te schrijven, waardoor je van te voren nooit precies weet hoe het gaat klinken?

Het Coma Ensemble Maastricht o.l.v. Txemi Etxebarria dat zich toelegt op het uitvoeren van hedendaagse composities voor flexibel ensemble, zal het resultaat van beide jonge honden laten horen. Daarnaast zal het ensemble drie werken uit het Engelse CoMA repertoire ten gehore brengen.

Datum en tijd:            dinsdag 13 mei om 20.30 uur
Locatie:                      Intro in situ, Capucijnengang 12, 6211 RV Maastricht
Toegang:                    GRATIS
 


Eerste openbare presentatie van het CoMA Ensemble in de serie ‘Wanted’ van componist Jesse Passenier en Intro in situ.

Dinsdag 22 oktober 2013 om 20.30h in Intro in situ, Capucijnengang 12 in Maastricht. Toegang gratis.

Het Coma Ensemble is in januari 2013 opgericht met als doel amateurmusici de kans te bieden hedendaagse muziek te spelen en staat onder leiding van dirigent Txemi Etxebarria.

Jesse Passenier, afgestudeerd aan het Maastrichts Conservatorium, schrijft voor de serie ´Wanted´ adhoc composities voor een adhoc ensemble. Iedere ´Wanted´ avond is dan ook weer een complete verrassing. Deze keer heeft hij dus specifiek voor amateurs geschreven, een ”nieuwe, maar boeiende ervaring”. Daarnaast zal er ook een professioneel adhoc ensemble optreden.
 


Start CoMAMaastricht Ensemble op 12 januari 2013
 


Samenspeeldagen/ allcomers event in Heerlen op 23 en 30 juni 2012

Op zaterdag 30 juni 2012 vond in het Parkstad Theater Heerlen de Limburgse Componistendag plaats. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Theater in Heerlen was er in samenwerking met het Limburgs Symfonie Orkest een dag rond werk van hedendaagse Limburgse componisten georganiseerd. CoMAMaastricht, ondersteund door muziekschool Schunck, de FASO en Intro in Situ, heeft op zaterdag daaraan voorafgaande een samenwspeeldag in de vorm van een allcomers event georganiseerd. Op deze dag hebben een twintigtal, veelal jeugdige, amateurmusici het werk Metalloïden van de Limburgse componisten Arno Dieteren en Hans Kockelmans, een herziene versie de winnende compositie van CoMA compositiewedstrijd Reflections in a breaking glass door ..... a year towards Europe en het spreekkoor Valse van Ernst Toch ingestudeerd.
Op de Componistendag heeft het ensemble, aangevuld met een zestal LSO musici, een enthousiast ontvangen presentatie gegeven in de Foyer van het Theater.

Lees meer over dit weekend in het verslag van Het Limburgs Dagblad
 


Samenspeelweekend Hedendaagse Muziek voor Amateurs
5 en 6 november 2011 in Maastricht


Belangrijke onderdelen van het weekend waren: 

  • Allcomers event, waarin het werk Dark Sun - August 1945 van de Amerikaans-Britse componist Stephen Montague werd ingestudeerd onder leiding van de componist zelf
  • workshops kleinere ensembles onder leiding van docenten met veel ervaring met hedendaagse muziek
  • compositiewedstrijd, uitgeschreven voorafgaand aan het weekend. De jury nomineerde vier werken, waarvan Reflections in a breaking glass door ..... a year towards Europe van Rick van Veldhuizen uiteindelijk als winnaar werd aangewezen
  • diverse concerten
  • medewerking en aanwezigheid van CoMA UK in de personen van de directeur Chris Shurety, de dirigent van het CoMA London Ensemble Gregory Rose, de bekende Engelse componisten Michael Finnissy en Stephen Montague, en het uit 26 amateurmusici bestaande CoMA Londen Ensemble

In de Pdf Eindevaluatie treft u een uitgebreid verslag van het hele weekend aan.


Fe